تفاوت دوره DBA با مقطع PhD
برای بسیاری از مخاطبان همواره این سوال مطرح شده است که تفاوت دوره DBA با مقطع PhD چیست و آیا جهت تحصیل گزینش دورههایی نظیر DBA بهتر است یا اقدام نمودن برای دوره PhD که در این مقاله و مقاله بعدی به طور مختصر تفاوتهای این دو دوره را مطرح مینماییم
هدف اصلی دوره DBA
دوره DBA که در نزد اکثریت به عنوان دکترای مدیریت کسب و کار شناخته میشود مخفف و ترجمه عبارت Doctor of Business Administration می باشد. ماهیت اصلی این دوره ها در سطح بین الملل در جهت ارتقاع مهارت های رهبری و حل مسائل پیچیده سازمان ها ایجاد شده است و توانسته است خروجی های بسیار خوبی نیز داشته باشد که تحولات عظیمی در محیط های کاری بوجود آورد.
وجه تفاوت اصلی
مطمئنا هدف اصلی این دوره پرداختن به مسائل آکادمیک کلاسیکی که در دانشگاه ها مطرح میشود نبوده است چرا که دوره های دکترا با عنوان PhD که مخفف عنوان لاتین philosophiae doctor or doctor philosophiae می باشد در تلاش هستند با تحقیقات دانش محور و درفضای محض آکادمیک مرز دانش را گسترش دهند و بسته به توانمندی شخص دانشجو و اساتید راهنما در ایجاد ارتباط با بخش های صنعتی ممکن است عنوانین پژوهشی متناسب با نیاز صنعت نیز طرح ریزی شود.
هدف دوره های DBA
دوره های عالی DBA که این روزها به سرعت در حال گسترش نیز می باشند با هدف اولیه توسعه مهارتهای علمی مدیران و در جهت علمی کردن بیش از پیش مباحث مدیریتی در کسب و کار ها طراحی شده اند و دانش پذیران این دوره ها معمولا مدیران ارشد سازمان ها می باشند که وارد فضای کاری شده اند و تجربیات اجرایی فراوانی نیز کسب نموده اند و در دوره DBA سعی بر گره گشایی های عملی از محدودیت ها و چالش های سازمانی دارند.
به طور کلی تفاوت های دوره PhD و DBA را میتوان در موارد زیر دسته بندی نمود:
متقاضیان دوره PhD:
از منظر دانش پذیرانی که در دوره های DBA و دوره های PhD حضور پیدا میکنند تفاوت های قابل ملاحضه ای وجود دارد که از جمله مهمترین آنها انگیزه افراد برای گذراندن دوره ها می باشد. به طور کلی افرادی که به دنبال مدارک PhD هستند عموما ترجیح می دهند که به امور تحقیقاتی پرداخته و پس از پایان تحصیلات بتوانند به عنوان هیئت علمی دانشگاه در فضای آکادمیک مشغول به تدریس و ادامه امور تحقیقاتی خود شوند.
تلاش برای شغلی بهتر
البته ذکر این نکته نیز خالی از لطف نیست که به دلیل جو حاکم مدرک گرایی بعضا این فکر که با گرفتن مدرک PhD افراد میتوانند مشاغل بهتری کسب کنند نیز سبب شده که تقاضا برای مقطع دکتری در کشور بالا باشد اما تجربه در عمل ثابت نموده که به دلیل فقدان کسب مهارت های اجرایی در طی تحصیلات آکادمیک بعضا باعث ایجاد سرخوردگی هایی در افراد نیز شده است اما در مجموع نگرش کسب آینده شغلی بهتر میتواند عامل موثری در حضور در دوره های دکتری باشد.
متقاضیان دوره DBA:
اما بلعکس در دورههای DBA معمولا افرادی حضور میابند که جایگاه شغلی مناسبی دارند و حتی مدیران ارشد و کارآفرینان بزرگ کشور نیز هستند که بسیاری از افراد با مدارک دکتری در قالب کارمند برای این افراد مشغول به کار هستند.
این فراد معمولا تجربه اجرایی بالایی دارند که این تجربه حاصل فعالیت در مدت زمان کافی و با انجام صحیح و خطا در محیط عملیاتی به دست آمده است. شاید دغدغه اصلی این افراد برای حضور در دوره DBA را بروز رسانی دانش و ایجاد ارتباط مناسب بین تجربیات و مباحث علمی بتوان نام برد و دوره های DBA به این افراد دیدگاه جدیدی در برخورد با چالش های سازمانی خود خواهد داد تا بتوانند با استفاده از مباحث علمی روز دنیا و انجام تحقیقات میدانی در محیط کار مسائل مرتبط را حل و فصل نمایند.
تفاوت از نظر سنی:
از منظر سنی نیز معمولا میانگین سنی دانشجویان دوره های PhD حدود 30 سال می باشد که عمدتا هم فاقد تجربیات کاری در حد مطلوب می باشند. در حالی که در دوره های DBA این میانگبن بسیار بالاتر می باشد و افراد خبره تر از نظر کاری حضور دارند.
* ذکر این نکته از جانب نویسندگان ضروری است که مطمئنا در هرکدام از موارد اشاره شده استثناعاتی وجود دارد اما همانطور که در متن قابل ملاحضه هست از واژه های کلی نظیر عمدتا، عموما و … در ارائه نظرات استفاده شده است.
ادامه این نوشتار را می توانید در محتوای بعدی از طریق این لینک مطالعه فرمایید.