تفاوت دوره DBA با مقطع PhD – قسمت دوم
در نوشتار قبل در ارتباط با تفاوت های بین دوره های آزاد DBA و دوره های آکادمیک PhD توضیحاتی ارائه شد و به این موضوع پرداختیم که تفاوت بین دوره DBA با مقطع PhD چیست؟ در این نوشتار توضیحات تکمیلی ارائه خواهد شد.
دوره DBA فرصتی برای مدیران
همانطور که پیش از این اشاره شد دوره های DBA با هدف ایجاد یک فرصت برای مدیران ارشد سازمان ها و افرادی که به طور اجرایی در محیط های صنعتی و خدماتی مشغول به فعالیت هستند ایجاد شده است تا با کمک آن بتوانند دید جدیدی نسبت به حل مسائل و چالش های موجود در کسب و کار خود بدست بیاورند و برخلاف آن دوره های PhD با هدف گسترش مرز دانش در فضای آکادمیک ارائه می شوند. در ادامه از مهمترین تفاوت نیز می توان موارد زیر را نام برد:
نوع نگرش دانشی
یکی از تفاوت های دیگر دوره های DBA و PhD در نحوه ایجاد دانش می باشد. به طور معمول دانش جویان دوره های PhD به بسط و توسعه نظریات علمی می پردازند و با انجام تحقیقات کتابخانه ای و جستجو در مقالات علمی ژورنال های مختلف شکاف تحقیقاتی جدیدی را برای موضوع رساله خود انتخاب می کنند و سعی میکنند که این خلا تحقیقاتی را با پرسیدن سوالات تحقیق و پاسخ به این سوالات پر نمایند.
دانشپذیران PhD معمولا از فضای واقعی دور هستند
هرچند امروزه سعی شده است که موضوعات رساله دانشجویان بیشتر به سمت و سوی مباحث کاربردی و مطالعات مورد هدایت شود اما باز هم معمولا دانشجویان در طی تحقیات خود مدلی آکادمیک ایجاد می نمایند و سپس در صدد پیاده سازی این مدل در محیط های واقعی بر می آیند که البته به دلیل محدودیت هایی نظیر عدم دسترسی به داده های درست و یا دشواری های ارتباط با صنعت گاها موفقت های مورد نظر حاصل نمیشود.
دانشپذیران DBA به محیط اجرایی بیشتر دسترسی دارند
اما دانشجویان دوره های DBA به دلیل اینکه خود از بخش های اجرایی در این دوره ها شرکت می کنند دسترسی مناسبی به داده های واقعی دارند موضوعات خود را متناسب با صنعت خود و با رویکرد گره گشایی از کسب و کار پیش می برند.
اعتبار مدارک اعطایی
در ابتدا باید به این نکته اشاره نمود که متاسفانه جو مدرک گرایی در کشور سبب ایجاد حساسیت هایی بین دو مدرک DBA و PhD شده است و گاها چالش هایی برای هرکدام از مخاطبان بوجود آورده است؛ درحالی که ماهیت و فلسفه هرکدام از این دوره ها متفاوت و درجایگاه خود ارزشمند هستند.
نوع مدرک DBA
به طور کلی باید این نکته را اشاره نمود که مدارک DBA که در کشور صادر می شوند هیچکدام به عنوان یک مقطع تحصیلی محسوب نمی شوند و در واقع مدارک اعطایی Certificate آموزشی می باشند که درپایان دوره به افرادی که بتوانند صلاحیت خود در دریافت این گواهی آموزشی را اثبات کنند اعطا می گردد و این مدارک زمانی از درجه اعتبار برخوردار خواهند بود که هم مرکز ارائه دهنده دوره صلاحیت علمی و اعتباری لازم در برگزاری دوره DBA را به صورت واقعی داشته باشد و هم معیارها و ملاک های ارزشیابی درست و مدونی برای دوره تعریف شده باشد.
مدارک فاقد اعتبار
اما متاسفانه در برخی موارد شاهد آن هستیم که سودجویی برخی از مراکز در ارائه مدارک فاقد ارزشیابی دانش پذیر و بدون هیچ گونه ضابطه و قاعده مشخص اتفاق می افتد و برخی از مراکز حتی بدون اینکه فرد دوره خاصی را طی نماید اقدام به صدور مدارک آموزشی می نماینند که این امر در آینده سبب خواهد شد که صدمات جدی به پیکره اهداف عالیه این دوره ها وارد گردد.
دانشکده فنی پیشرو در امر آموزش
هرچند که مجموعه های بزرگی همچون دانشکده فنی دانشگاه تهران به واسطه وجود ضوابط مشخص و پشتوانه علمی موجود در دانشگاه تهران همواره در ارائه دوره های کاربردی و علمی پیشگام بوده و صلاحیت دانش پذیران جهت دریافت مدارک از طریق آزمون های مشخص و پروژه های اجرایی سنجیده میشود و علاوه بر مدرک کلی دوره به دانش پذیران ریز نمرات هر درس داده میشود.
نوع مدرک PhD
مدارک Phd مطابق مصوبات وزارت علوم مقطع تحصیلی یا degree محسوب می شود که طول مدت آن معمولا چهار سال است و دانشجو می بایست در مدت زمان تحصیل علاوه بر طی نمودن برخی از واحدهای درسی به انجام یک رساله پژوهشی بپردازد
جمع بندی تفاوت دوره DBA با مقطع PhD
به طور خلاصه مدرک دوره های DBA مقطع تحصیلی بشمار نمی آید و مدت زمان آن معمولا بر حسب ساعت آموزش می باشد و اگر در مراکزی به صورت ترمیک و حتی با ارائه پایان نامه باشد تغییری در ماهیت مدرک بوجود نمی آورد. از نظر کاربرد مدرک در بسیاری از کشورها این مدارک همتراز مدارک PhD و حتی بالاتر از آن بشمار می آیند و دلیل آن نیز تحقیقات عملیاتی و کاربردی دانش پذیران این دوره ها می باشد و البته اعتبار مدرک به مرکز ارائه دهنده آن و اعتبار آن مرکز در سطح بین الملل بستگی ویژه ای دارد.
اطلاع از آخرین سرفصل های دوره DBA دانشکده فنی دانشگاه تهران از این لینک